"Enter"a basıp içeriğe geçin

Ay: Kasım 2019

Docker Image’ı GCP’de Serverless Olarak Yayına Alma

1. Giriş

Serverless yaklaşımı ile birlikte yazılım geliştiricinin sunucuyu düşünme derdi ortadan kalktı. Artık kodumuzu yazıyoruz ve sağlayıcıya bunu çalıştır diyoruz. Sunucu konfigürasyonları, ölçeklendirmeleri vs. ile uğraşmıyoruz. Bir de üstüne kullandığın kadar öde. Bu büyük bir nimet.

AWS’in Lambda, GCP’in Cloud Function, Azure’un Azure Function vs. servisleri bize bu hizmeti sağlıyor. Fakat bu sefer de şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. Bu servisler tüm dilleri desteklemiyor. İstediğimiz dili desteklese bile istediğimiz versiyonu desteklemeyebiliyor. Mesela AWS Lambda henüz .NET Core 2.1’in üstünü desteklemiyor. Bu bir problem. Kimse bizi kısıtlayamaz 🙂

Google’ın Knative üzerine inşa ettiği Cloud Run servisi bu sorunu tamamen ortadan kaldırıyor. Cloud Run’a docker image‘ı veriyoruz ve Cloud Run bu image‘dan serverless servisimizi ayağa kaldırıyor. Dolayısıyla ister PHP’de geliştirelim ister .NET Core’da geliştirelim farketmez. Dockerize edebildiğimiz müddetçe sınır yok. Bu müthiş bir şey.

AWS Serverless Kuyruklama Sistemi Geliştirme

1. Giriş

Bu yazı konusu, serverless yaklaşımı ile kuyruklama sistemi nasıl geliştirilir olacak. Bulut sağlayıcısı olarak AWS’yi kullanacağız. Dil olarak .NET Core’u tercih edeceğiz.

Bu bölümde senaryoyu ortaya koyacağım ve çıktının ne olacağı konusunda ön bilgilendirme yapacağım.

RESTful API endpoint’lerimiz aşağıdaki gibi olacak.

[POST] api/comments
[GET] api/comments

Aşağıdaki AWS hizmetlerini kullanacağız.